06 April 2012

ujian dari kekasih

okeoke.aq tau aq dah lame tak update blog terchenta neh.hati memang ade jugak 
meronta-ronta nak update tu,tapi aq takde point nak update pasal ape. to Wan Aidil ,
sorry lah TERlambat update.aq tau,aq rase setiap kali aq IM dengan hang kat fb,mesti aq 
cakap nak update,tapi aq tak update2 kan?haha.sorry again kawan.

oke.back to the main point.ujian.aq bukan nak cakap pasal ujian aka exam or test  
kat sekolah tu.aq nak cakap pasal ujian dalam hidup.ujian dari Yang Maha Mencipta.
setiap makhluk yang Allah ciptakan dunia ney,mesti Dia akan uji.setiap makhluk.
antara sebab Allah nak uji tu,antaranya,Dia nak tengok kite sebagai hamba Nya bersyukur ke 
tak dengan ape yang kite dah ade.ape yang kite dah dapat dalam hidup kite selama 
kite dah hidup neyh.macam-macam ujian Allah bagi kat makhluk ciptaan Dia.
setiap orang akan dapat ujian.maybe ade sesetengah makhluk Dia akan dapat ujian yang same,
tapi Allah nak tengok macam mane kite hadapi ujian tu.kuat ke kite?atau pun kite 
lemah bile kite ditimpa ujian tu.Allah bagi ujian kat kite jugak sebab nak kite makin dekat dengan Dia.
bile Allah uji kite,maknenye Allah sayang kite.ingat tu.ujian dari Allah tu salah satu 
rezeki lah jugak maksud nye kan?


satu je kene always ingat.kite ni hamba Dia.hamba yang hina:')


contoh ujian yang selalu aq dengar kat orang sekeliling aq lah kan orang yang putus cinta.haha.
putus kasih ape2 lah yang korang panggil kan.haha.selalu lah fikir ade hikmah dalam setiap ujian yang 
Allah bagi tu.maybe Allah jarakkan hubungan antara korang2 yang putus cinta tu 
sebab nak elakkan terjadi maksiat.lagipun,ex-bf/gf korang tu belum tentu jodoh korang kan?
Allah dah tetapkan dari dulu lagi rezeki,jodoh,ajal kite semue:)



Tulang rusuk itu tidak akan tertukar, bahkan akan kembali ke tempat asal. Insya-Allah.:)




and lagi satu,pernah tak kite mintak something,then Allah lambat tunaikan?jangan sedih.Allah 
bukan tak nak tunaikan ape yang kite mintak.Allah hanye tundakan dulu permintaan kite.
sebab Allah nak tengok kite bersabar ke tak,kite istiqamah ke tak sepanjang  mase 
Allah tak kabulkan lagi ape yang kite mintak tu.





Makna Persahabatan dengan Allah s.w.t.
Makna persahabatan dengan Allah adalah bersahabat dengan semua kurnia dan nikmat-Nya.
Bersahabat dengan nikmat-Nya adalah bersyukur.
Bersahabat dengan ujian-Nya adalah bersabar.
Bersahabat dengan perintah-Nya adalah menghormati dan menunaikan perintah-Nya.
Bersahabat dengan larangan-Nya adalah menjauhi larangan-Nya.
Bersahabat dengan ketaatan adalah dengan keikhlasan.
Dan bersahabat dengan al-Quran adalah merenungkannya.
[Imam Ibnu ‘Athaillah As-Sakandari r.a.]



last but not least.everything happens for a reason.sesungguhnya Allah lebih mengetahui.

assalamualaikum.


#sorry kalau update neyh banyak sangat gambar.sebab aq excited sangat sebab banyak gambar berkaitan aq jumpe kat sini,feel free to visit:

nice tumblr:)







2 comments:

fariedadnan said...

Allah tu Maha Adil..kalau kita xdpt apa yg kita nk sgt2 mcm aq dulu nak bnde nie..tp, xpe..kita kena tau Allah akan berikan yg lebih baek nnti..insyaAllah :)

aten said...

Allah lebih mengetahui kan?nak uji kite as hamba dye.Dia nak tgok bile kite dapat something tu kite bersyukur ke tak:)