20 May 2012

doakan saya :'D



#start post ni,akan guna saya as kata ganti diri instead of aku (:

assalamualaikum hai hai :'D
rase macam dah lame tak update pasal benda laen except pasal kawan-kawan je.haha.sorry korang-korang yang tak faham saya cakap pasal apa dalam post-post before ni sebab most of them saya cakap pasal kawan-kawan saya je kan?haha.sorryyyyy.


bulan mei dah sekarang kan ?bulan depan dah bulan jun.maknanya ramai lah student-student yang ambil SPM tahun 2011 further study kan?ade yang pegi matrik,asasi,diploma,form 6,and so on.makin besar dah kita kan?haha.dulu kecik-kecik je semua.rase macam baru je kenal abc,123,alif ba ta semua mase tadika,tahun 1 dulu :')macam baru semalam habes jawab pmr,habes jawab spm .then sekarang?sekejap je dah nak further study semua.ada yang dapat further study kat overseas nanti jugak,take care korang :'D all the best kat negara orang tu nanti.



and,tak semua orang dapat apa yang diorang nak kan ?ada yang tak dapat tawaran upu or matriks.macam someone ni*tengok cermin* :'D takpelah.redha je lah kan?Dia bagi ujian kot.hadiah tahu?bukan senang nak dapat hadiah dari Dia.setiap ujian yang Allah bagi tu ade hikmahnya.Dia tahu saya ada sikap panas baran sikit and Dia uji saya sebab nak saya jadi someone yang penyabar,maybe kan?who knows?(:
and macam sorang kawan saya  yang dapat ape yang dia mintak,pernah cakap:
huish biase je.Aku rancang then Allah kabulkan so alhamdulillah.
Kau rancang,tapi Allah tunda sebab nak kasi yang lagi lagi lagi
besar daripada orang laen :D




betul kan ape kawan saya cakap ? Allah uji sebab nak tengok saya layak ke tak dapat apa yang saya mintak tu.Allah uji sebab nak tengok saya sabar ke tak sepanjang masa saya tunggu untuk dapat apa yang saya mintak tu,kan? husnuzon lah kat Allah.husnuzon tu ape?



maksud husnuzon ialah berbaik sangka kepada orang lain,ini ialah perbuatan yang dituntut
dalam Islam,kerana berbaik sangka ini lebih baik dan dapat mengelakkan dari menuduh 
orang lain berbuat jahat.kata Saidina Umar bin al-Khattab r.a :
"Jangan kamu membuat sangkaan terhadap satu kalimah yang keluar daripada
seorang saudara mukminmu kecuali kebaikan selagikamu masih ada cara 
untuk meletakkannya di tempat yang baik."



so,sebenarnya maksud husnuzon tu bersangka baik lah secara umumnya kan?
jangan ingat,bila kita tak dapat something yang kita nak instantly,Allah tak sayang kita.jangan cakap macam tu.Allah sayang hamba-hamba Dia.Dia just nak bagi kita hadiah je atas kesabaran kita kan?(: so,kunci nya just sabar and keep praying to Allah.tu je.



okay dah.saya tak tau nak bebel ape dah panjang-panjang ni,hmm..hmm..
doakan saya dapat further study  jugak macam orang laen,although lewat sikit start study dari orang laen kan :'D thanks.doakan rayuan saya untuk upu tu dapat.saya taknak bagi ibu dengan abah saya sedih dengan saya dah.. kesian ibu dengan abah :( saya nak belajar betul-betul.taknak maen-maen macam mase spm dulu :/
betul-betul menyesal dengan diri sendiri :/
oke dah.stop here dulu.
doakan saya ada masa depan ! :'D





"bila Allah memakbulkan doamu,maka Allah meneguhkan kepercayaanmu kepadaNya
jika Allah menangguhkan doamu,maka Allah menguji kesabaranmu
jika Allah tidak memakbulkan doamu,maka Allah telah merancang sesuatu yang lebih baik buatmu"




assalamualaikum.

9 comments:

wan aidil anwar said...

chaiyok Aten. hang boleh aih. bnyakkan doa, insyaAllah, apa yng hang nak akan termakbul :D

Atihrah Waren said...

aten bolehhh !
senior aku cakap, yg buat rayuan lg best sebab dapat course yg first choice slalunya.
insyaAllah, you'll find the way
*maher zain*

aten said...

insyaAllah :'D doakan aku jugak weh .T.T

aten said...

tiraa: thanks weh !! :'D
all the best jugak weh

EtySalbiah Abdurrasik said...

Hii aten..dun worry..everything happen,have a reason..just teruskan apa y ada dhadapan awk k..be confident..everyone have a future..i'm pretty sure..one day u'll get a big thing in ur hand..and no one know..u'll better then..:D

aten said...

etySalbiah Abdurrasik: thanks !:'D really appreciate it !

fariedadnan said...

insyaAllah aten, kau boleh pergi jauh, jgn lupa doa tu, selalu ingat kat Allah :)

Anis Amirahanani said...

awak,goodluck taw.apa yang kita dapat semua ada hikmah.ingat tu.:D salam

aten said...

faried:yes ! ingat Dia and never lose hope kat Allah je kan? btw,thanks :'D

Anis:yup.everything happens for a reason:'D btw,thanks !