03 November 2013

Hidup itu, tarbiyah

[gambar ni jumpa kat fb] 




“Kak long, sesetengah orang tu selalunya berkawan sebab fizikal je kan ? “


“maksudnya?”


“yelah, kalau orang tu kurus ke, cantik ke, kaya ke, pandai ke baru nak kawan. Kalau gemuk ke, tak pandai ke macam kena fikir banyak kali je nak kawan”


“alahh buat ape nak fikir macam tu nye ? manusia semua lahir lain-lain sifat”


Senyap .  Kuis-kuis nota Tamadun Khulafa dengan Umayyah.


“hmm takutlah sem depan kak long. Ada subjek kena repeat. Malu. ”


“buat ape nak malunye kak long ni umur 21 baru sem 3. Tak malu pun.”


“kak long lain”


“apa  yang lainnya ? same je semua”




Tarbiyah tanpa sedar. Tak semestinya orang tu tak banyak ilmu, tak pakai tudung labuh, tak boleh bagi nasihat.

Allah punya banyak cara nak nasihatkan kita,kan ?

Cara Allah lain. Unexpected.

Hidup penuh surprise dari Allah :]
Dan semua surprise itu ada hikmah dan pengajaran, kalaulah kita sedar…
Hidup kita sendiri adalah tarbiyah dari Dia untuk kita, kan ?


Okay dah. Nak study. Final exam tak habis lagi.
Doakan ? :3  Fi Hifzillah.



No comments: