29 August 2014

Baru

Dah penghujung Ogos. Last update 27th June 2014. sigh.
Passion nak menulis kat blog makin lama makin hilang, maybe sebab internet yang lambat atau makin kurang masa untuk curah rasa sendiri pada sini. Maaf maaf. Ni pun curi masa sikit, tengah buat assignment sebenarnya. Eheh.

Izinkan aku curi waktu kamu untuk bercerita segala yang merunsingkan aku. Bisa?


Two months. A hectic two months.

Secara tiba-tiba amanah bertambah. Secara tiba-tiba hidup aku berubah tiga ratus enam puluh darjah.
Dari tarikh enam julai dua ribu empat belas, semua berubah. Jadi lain. And it is a good thing, insya-Allah.
Bila dah cakap makin banyak tanggungjawab dan amanah, maknanya akan kurang atau takde langsung masa untuk diri sendiri lepas tu. Sikit je pun amanah, tapi merungut lebih. Apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan orang lain, tambah-tambah Rasulullah dengan sahabat-sahabat.

Campak bawang laju-laju dalam mata.

Kadang-kadang rasa susah jugak nak adapt dengan environment "baru" ni. Tak terbiasa lagi untuk banyak bergerak ke sana ke sini, selalunya duduk je terperap dalam bilik tengok Running Man like a boss. Sekarang Running Man ke mana, aku ke mana. Bila fikir pun, mende lah sangat yang aku buat selama hidup 20 tahun ni (ya Allah, tuanya!) setakat membuang masa tengok cerita entah pebenda, makan, tidur, belajar, and repeat the same thing all again and again. Sampai bila entah nak hidup macam tu.

Dan alhamdulillah, kerana tapisan Allah itu sentiasa yang terbaik. Allah pilih dan gerakkan hati-hati kita untuk perjuangan ini. Pehh. Seram bila nak guna perkataan "perjuangan". Nak mengaku diri pejuang? Lagilah tak. Nak sebut perkataan "juang" pun seram.


"Hati lembik manja sensitif pun ada hati nak berjuang."

"Alahh, dengan Allah semua benda senang. Nak terbalikkan bumi masa zaman Nabi Luth tu pun senang je, ni nak uruskan hati kecil aku. Lagilah mudah."


Semoga Tuhan pandang dan kira setiap perbuatan kecil kita sebagai usaha.
Moga-moga.

27 June 2014

Engkau Tetap Ada.



Kadang-kala,  aku bertanya sendiri,
Apa benar aku mencintaiMu ?
Apa benar aku ini hambaMu ?
Aku jarang sekali menunjukkan rasa cinta kepadaMu,
Bukan seperti  apabila aku jatuh cinta sama yang berbeza jantina dariku.


Aku cuma mencariMu saat aku dalam kesusahan,
Atau mungkin  saat dekatnya imtihan,
Atau mungkin  juga saat aku tidak punya teman.
Waktu lainnya ? Aku lupa pada Mu Tuhan.


Aku bingung.
Aku ini bukan hambaMu yang baik,
Tapi, saat aku dalam kegelapan,
Engkau selalu ada.
Saat aku menyesal akan segala kesalahan,
Engkau pujuk aku dengan bait-bait ayat surat cintaMu yang agung.


Aku bingung.
Mengapa Tuhan?
Mengapa Engkau tetap menyelamatkanku, menyayangiku walau aku tahu aku ini bukan hambaMu yang  terbaik?
Kadang-kadang,
Aku terfikir aku ini bukan hamba yang bersyukur,
Namun Engkau tetap menunggu,
Engkau tetap menyambut saat aku jatuh kerna sifat-sifat manusia,
Saat aku jatuh kerna tidak mampu mendapat apa yang aku harapkan,
Saat aku tidak punya apa-apa,
Engkau, tetap ada.
Terus memberi pinjam nyawa ,
Terus memberi rezeki ,
Terus  menjadi pendamping, hingga saat ini.


Tuhan, maafkan aku.
Tuhan, terima kasih.
Maaf kerna tidak mencuba sebaiknya untuk menjadi lebih dekat dengan Mu.
Terima kasih kerna tetap menyayangi  aku saat semua orang membenci.
Engkau akan tetap menerimaku, ya kan ?



0311|070614|kamar

Terinspirasi dari Mencintai-Mu oleh Kurniawan Gunadi dan Dokter Fina 
Boleh dengar di sini --> Mencintai Mu by Suara Cerita

01 May 2014

It's worth it.

Bismillah. Assalamualaikum 



Semalam, someone tell me this, mengadu.  

“bila nak berubah, ada je syaitan menghasut”

“kakak perli bila pakai baju lengan panjang dalam rumah, macam muslimah”

“bila buat salah tak sedar, bila dah buat baru nak menyesal”

“bila dah taubat, buat balik, lepas tu taubat lagi, buat balik. Sampai bila?”

“kadang-kadang fikir mati tu lagi baik. Sebab bila hidup, free-free je hantar mak ayah masuk neraka”



Okay dah. Banyak lagi sebenarnya. Tapi, hm Allah. Aku speechless sebenarnya masa baca semua benda tu. Sebab aku pun pernah fikir, cakap benda yang sama. Serius masa tu aku yang reply semua tu, bagi nasihat semua. But I am the one who is crying. I feel her. I know what she’s feeling. I know, I know.



Yes, it is hard to change.
Dari yang suka melagha (still now T,T) kepada yang tak suka buang masa.
Dari suka dengar lagu tahpape ke lagu yang baik-baik.
Dari suka tengok Running Man (T,T) ke cerita-cerita ilmiah.
Dari bukak aurat ke tutup aurat ikut syariat.



But, trust me. It’s worth it. Semua yang Allah larang, bersebab. Bukan saja-saja. Bukan bawak kebaikan ke Allah pun semua tu. Allah dah Maha Kaya dah. Semua hikmah apa yang Dia larang tu semua akan berbalik untuk kita jugak. Bila kita buat satu kebaikan, dari kebaikan tu jugaklah yang akan tolong kita bila kita susah masa depan nanti.




“kalau ada orang mintak tolong, tolong. Nanti bila kita ke, anak cucu kita susah ada orang lain tolong  pulak” – arwah atuk :’)


Bila kita rasa susah sangat nak berubah, ingat. Allah tengok usaha, natijah kita serah je kat Dia. Yang penting kita usaha, dah suruh Allah gerakkan hati kita, so keep going. Rasa bersalah dalam hati tu pun maknanya Allah sayang kita, tanda iman kita still ada. Sikit pun takpe, kitalah kena selalu usaha nak tinggikan iman sendiri. Takkan orang lain kan ? Allah is always with you. ALWAYS. Tak pernah tinggal kejap pun. Kita je yang selalu tinggal  :(


Bila rasa macam down, ingat. Kita taknak mati dalam keadaan sia-sia kan ? Kata nak masuk syurga, kenalah usaha. Syurga tu mahal harganya. Orang terpilih je dapat masuk. Iman kita sekarang ni, agak-agak layak ke nak hidu pun bau syurga Allah yang dapat dihidu dari jauh tu ?


Potong bawang lelaju.



Sebenarnya segala yang ditulis dalam ni semua ni rasa macam cakap depan cermin, pesan untuk diri sendiri. Rasa macam letak bawang dalam mata sendiri. Tsk. Doakan untuk diri sendiri, janga lupa doakan untuk orang lain jugak. Semoga diterima, semoga berjiran di syurga. Moga-moga. Bila lagi nak berubah kan ? tunggu mati ? mati pun tak tahu bila -,-' Changed to change katanya. Ehh. kbye


p/s : kalau nampak aku macam lagha sangat tu, tegur je. Biar sedar diri. Okay ? tegur sebab sayang, kan ? :D



Assalamualaikum. 

09 April 2014

Terima Kasih.

Assalamualaikum :D

2 minggu lepas, aku pergi satu mall ni. Teman makcik beli stok susu untuk sebulan,  Wan Adib Haziq punya. Weh masa bayar tu buat aku fikir banyak kali nak kawen ke tak sebab sekarang susu baby pun mahal kenapa T,T


K. silap topik. Bukan nak cakap pasal kawen kan. Ehem.


Okay next.  Kan makcik aku pregnant, so kenalah minum susu Anmum lah Friso lah apalah kan (tak sabar tau tak nak dapat sepupu, dua pupu baru sebab ramai sangat makcik mengandung sekarang ni. ) so, selalunya susu-susu berjenama ni dekat mall dorang akan letak kat satu tempat yang special sikit, siap kena kunci sebab  mahal sangat. So, bila dah macam tu kenalah panggil pekerja mall tu kalau nak beli kann. So, kitorang pun panggillah sorang makcik ni. Lepas dia ambikkan susu tu, I said”terima kasih”.
Tetiba makcik tu cakap :


“kalau ada 10 customer macam ni, sanggup layan,takpe. Sebab cakap terima kasih”


Sambil makcik tu senyum.
I was like …….
Really makcik ? sebab satu terima kasih boleh buat makcik senyum sampai macam tu ?
Okay dah habis cerita yang tu.


Main point dia sekarang, say “terima kasih”
Tak kisahlah nak cakap syukran ke, terima kasih ke, thank you ke, xie xie ke apa ke. Just say it. Kadang-kadang benda-benda kecik macam ni yang kita selalu terlepas pandang.
“terima kasih” “minta maaf” “hai” they are like magic words. Kadang-kadang sebab benda-benda kecik macam ni boleh buat orang lain happy. Ke kita tak suka tengok orang lain happy sebab kita ? K.tu pelik bin ajaib okayy.


Memanglah kalau ikutkan, kita tak dapat pahala pun bila cakap “terima kasih” “mintak maaf” tu semua macam kita bagi salam kan, tak wajib buat pun. Tapi macam aku cakap (?) tadi lah, those little things kadang-kadang boleh buat orang happy. Contoh macam kat aatas tu lah. Pekerja mall tu takde pun mintak bayaran ke apa ke lepas dia tolong kita kan ? apalah salahnya nak cakap “terima kasih” tu. Berat sangat ke mulut kita ni T,T kita nak orang bagi penghargaan kat kita, tapi kita tak reti nak berterima kasih kat orang.  pebenda lah manusia ni *ketuk pale sendiri*


Hmm jadinya, mehlah kita sama-sama amalkan cakap “terima kasih” kat sesiapa yang dah pernah tolong kita tak kisahlah masa susah ke senang, sebab setiap pertolongan tulah yang dah jadikan kita macam sekarang, kan ? :’D  Ikhlaskan hati  cakap “terima kasih” tu. Bukan sebab dah jadi normal, kita buat. NO.  

Cause every little thing give a big meaning when we are sincere.


Jangan lupa cakap terima kasih untuk ibu yang dah susah payah bawak kita dalam perut 9 bulan 10 hari, untuk abah yang tak penat-penat melayang kerenah anak dia yang manja ni (ehh),
Terima kasih jugak untuk adik-adik yang selalu ada untuk kita walaupun kadang-kadang sakitkan hati, terima kasih untuk kawan-kawan yang dah tarik kita untuk cinta kat benda-benda baik, pergi usrah, ajak pergi program sana sini.

Last but not least, yang paling utama jangan lupa terima kasih untuk Allah sebab dah banyak bersabar dengan kita walaupun kita pernah (dan still) buat dosa, tapi tetap bagi oksigen free,bagi dapat belajar senang, bagi hidayah lepas dah tersasar jauhhhhhh sangat,  bagi  rezeki makan ayam hari-hari sedangkan kat Syria sampai makan kucing sebab takde makanan T,T


“maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu yang kamu hendak dustakan (wahai manusia dan jin)? “ (ar-Rahman : 13)


Nangis berjemaah.


Semoga dapat pengajaran, sikit pun takpe.  



p/s : mintak maaf type macam kelam-kabut

p/ss : minggu depan dah final exam, mohon doa kalian. (hmm kalau ada yg baca blog ni) 

22 March 2014

Buta ?

Assalamualaikum.


recently, many things happened. So, sebab tu lah tak dapat nak update blog. *alasan*
K K K. Terus. Straight to the point.


Kadang-kadang, rasa macam bodoh sangat. Kenapa ?
Because He gave me so much opportunity to become a better person, and then I ruined all of them.
No. I'm not ruined them, my nafs do that. Sigh.


Kita selalu cakap dunia tak adil bila benda tak elok jadi kat kita, kenapa benda tak elok asyik jadi kat kita. Allah. Banyaknya kita merungut dengan dunia. Kita tak pernah nak tengok hikmah semua benda tak elok tu jadi kat kita. Kita tak pernah nak tengok apa sebenarnya yang Allah nak tunjuk kat kita dari segala benda yang jadi ni. Allah Allah Allah.


There will always be a good thing in a bad thing. Open your eyes and heart, see. 


Kita tak bolehlah tengok macam tu je segala hikmah tu. No. kita ada akal, yang Allah bagi free kat kita. Guna. Buka mata hati, lihat segala yang Allah tebarkan di sebalik segala ujian. Semua tu untuk apa ?

Untuk buat kita jadi lebih baik. 
Anak yang lebih baik,
Sahabat yang lebih baik,
Hamba yang lebih baik. 

Biiznillah. 



Semoga kita sama-sama celik. Bukan hanya celik di mata, tapi celik di hati. 
Insya-Allah.



*Mari terus berdoa untuk MH 370. Sebak bila teringat. No. i don't have anyone that I know on the plane, but please. Doakan. siapa tahu, mungkin ada di kalangan kita yang Allah terima doanya. Insya-Allah :') 

01 February 2014

Niat.

Bismillah.
err Hai ? It's been a while since my last update in this blog *sigh* Sorry. *muka tak bersalah*
Here goes the first post in 2014.
So.. straight to the point ; Niat.


Berubah susah tak?

Hmm let see. Sebenarnya berubah senang je, cuma kena betul cara dengan niat. Tapi yang paling penting, niat. Kenapa niat ?


On the authority of Umar bin al-Khattab, who said : I heard The Messenger of Allah S.A.W. say : 

"Actions are but intention and every man shall have but that which he intended, Thus he whose migration was for Allah and His Messenger, his migration was for Allah and His Messenger, and he whose migration was to achieve some worldly benefit or to tak some woman in marriage, his migration was for that for which he migrated. "

Related by Bukhari and Muslim



Haa ? Bukan aku yang cakap, Rasulullah yang cakap niat tu penting. Sebab tu hadis pasal niat ni terletak dalam page first sekali dalam Hadis 40 Imam Nawawi. Cuba, bayang kalau someone tu pakai purdah semata-mata sebab nak tunjuk kat semua orang yang mata dia cantik, dia pun upload gambar selfie pakai purdah banyak-banyak. So, lastnya nanti dia dapat likes dengan comment je lah semata. Sebab niat dia memang nak dapat semua tu. Tapi, beza pulak dengan orang yang pakai purdah semata-mata sebab Allah, sebab dia nak elak fitnah, nak jaga diri dia. Lillahita'ala, macam air mengalir pahala dia tahu !


Pernah bila pergi ceramah ke tazkirah ke usrah ke penceramah akan cakap "betulkan niat kenapa kita datang majlis ilmu.." ? Sebab kalau niat kita lillahita'ala, dapat pahala. Kalau kita pergi ceramah tu just sebab penceramah tu Ustazah Fatimah Syarha ke, Ustazah Norhafizah Musa ke, Ustaz Azhar Idrus ke hmm kita dapat apa yang kita nak tu je lah. Perbaharui niat. Setiap kali keluar dari bilik/rumah nak pergi class, cakap kat diri sendiri kita nak pegi belajar. Nak menuntut ilmu, jihad tu wehh ! Kalau mati masa menuntut ilmu macam orang syahid dah tahu, yang penting niat kita tuuuu *tunjuk-tunjuk hati*



Lagi satu, kalau once terdetik je rasa nak berubah, nak jadi a better person just go for it. Trust me. It's for your own good. Bukan senang nak dapat taufik, dapat hidayah. Allah tak jentik hati semua orang. Hidayah tu Dia yang pegang, kalau pun someone tu duduk dalam kalangan orang yang baik-baik, tapi Allah tak pilih dia untuk bagi taufik, bagi hidayah dia still takkan dapat rasa nikmat iman tu, macam bapa saudara Rasulullah, Abu Talib.

Ye, berubah memang susah. Tapi it's worth it. Trust me.


Kita tak tahu kita mati bila, berubahlah selagi Allah bagi pinjam nyawa :]



Jom doa moga-moga kita sempat jadi a better person, sebelum pergi. Amin.




Till then, assalamualaikum.