20 October 2015

Berapa Sebenarnya Bajet untuk Kahwin?





Assalamualaikum dan hai J

Harini tiba-tiba terfikir nak menaip dekat blog. So terus ke tajuk utama, bukan saya yang nak kahwin, harap maklum. Umum.

Dua tiga hari lepas ada seorang kesayangan saya yang mengadu tentang macam mana nak jimatkan bajet kahwin. Yelah, kahwin kan benda besar. Paling-paling pun nak kena bayar baju pengantin, mas kahwin, kenduri. So disebabkan saya takde pengalaman kahwin lagi, so entry ni hanya akan menghuraikan(haaaa?) berdasarkan pengalaman saya membaca blog-blog orang, pengalaman orang lain dan buku-buku yang saya pernah baca. So, here we go.

LIST : PERKARA YANG PERLU ADA DALAM SATU-SATU MAJLIS PERKAHWINAN
1 - Mas kahwin (Hukum : wajib)
Yang ni memang wajib ada dalam Islam. Tak mahal pun kalau ikutkan. Yang mahal tu disebabkan ditambah-tambah oleh pihak lain macam mak, kakak, adik, makcik dan yang seumpamanya yang sama sekali tidak akan memegang duit mas kahwin tersebut -.-‘

2 - Akad nikah (Hukum : wajib)
Yang ni dah tentu-tentulah pentingnya kan. Kalau tak, siapa pulak yang nak nikahkan, nak jadi saksi, sediakan segala borang semua tu.

3 - Walimah / Kenduri (Hukum : Sunat Muakkad)
Jarang rasanya orang kahwin tak buat walimah atau kenduri kahwin ni. Yelah, takkan orang datang tengok saje. Yedok? Tapi tak salah pun kalau tak buat. Sebab hukumnya bukan wajib, tetapi sunat muakkad yang juga bermaksud sunat yang dituntut. Ikut pada kemampuan pihak pengantin. Kalau rasa bajet tak cukup untuk buat kenduri besar-besaran, buat kecil-kecilan pun takde masalah. Tujuannya untuk meraikan orang-orang yang datang dan bagitahu kat semua orang yang anda berdua dah kahwin dan juga untuk mengelakkan fitnah. Tak berdosa aih kalau kenduri awak takde laksa Kuale Kangsor yang sedap, cendol kacang merah lebih ataupun aiskrim goyang ! dapat pahala  bagi orang makan :)

Iya, itu sahaja perkara yang WAJIB ada untuk sebuah majlis perkahwinan mengikut hukum syara’.
Kalau nak ikut adat dan trend, panjang lagilah listnya. Macam-macam kena ada seperti :

  • Pelamin (Termasuk dengan segala pintu gerbang, fresh flowers, mak andam, kerusi, lampu, backdrop dan segala bagai lagi)
  • Hantaran (gadget, kunci kereta, kunci rumah, cek duit, jam, sirih junjung, kosmetik, makanan dan lain-lain)
  • Doorgift (doorgift untuk tetamu, tetamu VIP, budak-budak dll)
  • Bunga telur
  • Photobooth
  • Photographer dan videographer
  • DJ dan MC

Dan sebagainya. Fuhh nak taip pun penat T.T

Sumpah hebat orang-orang yang buat persediaan untuk kahwin ni. Banyak benda nak kena settle untuk majlis yang paling-paling pun beberapa jam. Fuhh. Salute.

Apa yang penting, pilih segala macam persediaan tu mengikut kemampuan kita, jangan ikut orang lain dan jangan membazir.Membazir amalan syaitonn. Dia duit banyak, bolehlah duit hantaran beratus ribu, pelamin penuh fresh flowers dari pintu rumah sampai dapur, baju pengantin kembang sekembangnya. Bukan orang lain yang nak kahwin, cik berdua yang nak kahwin.

  • Semak bajet dulu baru plan.
  • Pilih plan yang berbaloi dan murah.
  • Banyakkan buat survey berbulan-bulan sebelum majlis. Bagi puas hati dulu, baru pilih.
  • Tanya pengalaman orang-orang yang dah kahwin.
  • Do It Yourself (DIY) kalau anda seorang yang kreatif atau ada kenalan yang kreatif. Banyak boleh jimat. Trust me.
  • Gunakan internet dengan bijak. There are billions of wedding ideas yang anda boleh apply untuk majlis anda. Sila search sahaja di internet. Berlambok.


Ingat, lepas kahwin lagi banyak nak guna duit. Fikir lebih banyak tentang masa depan.


Rasanya tu je lah kot dari saya, yang tak kahwin lagi ni. Kalau ada penambahan idea, boleh kongsi di ruangan komen. Akhir kata, (macam tengah berucap dah kenapa) semoga majlis anda dipermudahkan segalanya, dan diberkati Allah dunia akhirat. Barakallahu lakuma wa barakah.


Semoga Allah redha insya-Allah ameen J

15 October 2015

The Greatest Reward, ever.


Assalamualaikum. 

Baru selesai menonton video-video dari channel Yaseen Media dan The Merciful Servant.
Since Celcom bagi guna data sesuka-hati-engkau-banyak-mana-nak-guna-selagi-tak-habis tarikh, so nak download semua benda adalah sangat digalakkan. And I randomly download videos dari dua channel ni. Video-video diorang selalunya akan sentuh tentang satu-satu tajuk, tetapi dalam masa yang singkat. Paling lama aku pernah tengok setakat ni 10 minit JE.

And I was watching the videos that I have transferred from my phone to laptop, and there’s a video yang bertajuk “ The Greatest Reward in Jannah”.

Dan aku terus,
“okay video ni nak tengok last sekali. Cause it tell about  Jannah.”
 (Because Jannah or Hell is our last destination. Tetiba kan)


Then, dah tengok. And the video goes…..


Dia cerita tentang pada suatu hari, tengah-tengah kau duduk dalam rumah kau dekat syurga, tiba-tiba malaikat ketuk pintu rumah kau.

*knock knock*
Jom melawat Allah?
(Masa ni tak rasa apa pun. Tengah cuba nak bayangkan macam mana malaikat bercakap dengan kita.)


Then kat luar rumah kau dekat syurga, ada satu kenderaan (bayang je lah limousine tapi ni versi kat syurga, depends on level kau kat syurga macam mana). Then kau naik kenderaan tu, dan berkumpul dengan ahli-ahli syurga yang lain. Ada macam-macam kenderaan, bergantung pada level syurga masing-masing. Dan semua orang happy. Takde yang dengki, atau iri hati.


Tiba-tiba, ada cahaya.
Nur a’la nur a’la nur.


Semua pelik dan tanya malaikat,
“adakah itu Allah?”

Malaikat pun jawab, bukan.

Tiba-tiba ada suara yang memberi salam.
“Assalamualaikum, wahai ahli syurga.”

Dan ahli syurga semuanya akan menjawab salam tu.

Allahu Allah.

And the conversation going on.

Allah tanya,
“Adakah kalian gembira? Adakah kalian berpuas hati?”

Ahli syurga jawab,
“Allah, macam mana kami tak gembira apabila Engkau telah menyelamatkan kami dari api neraka dan memasukkan kami ke dalam syurga?”

Dan Allah tanya,
“Apa lagi yang kalian mahu?”

Dan ahli syurga menjawab,
“Tiada apa lagi.”

Allah menjawab,
“Tidak. Hari ini adalah Hari Pemberian. Aku mahu beri kalian lebih lagi. Apa yang kalian mahu.”

Ahli syurga, semuanya menjawab serentak,
“Ya Allah, tunjukkan wajah-Mu. Kami mahu melihatMu. Kami rindu padaMu.”


Dan penghadang yang memisahkan ahli syurga dan Allah akan dilenyapkan…
And tears goes down the cheek. Allah.

Allahu Allah.
The greatest reward, ever.
Adakah kita akan menjadi manusia paling bertuah nanti? Bagaimana dengan amalan kita?
Layakkah kita untuk menjadi antara mereka yang dapat melihat wajah Allah kelak?


Hanya Allah Maha Mengetahui.
Semoga diberi kemudahan, dan dipermudahkan segala urusan.


P/s : Silalah subscribe channel Yaseen Media dan The Merciful Servant ini. Sangat-sangat bagus. Kalau yang tak faham bahasa inggeris, boleh suruh sesiapa translatekan. Allahu Allah. Berikan ganjaran yang tak terhingga untuk mereka yang mengasaskan channel dan video-video ini. Ameen Ya Rabb.


Yang nak tengok video tu, boleh tengok di bawah : 


13 October 2015

Tulisan Untuk Diri Sendiri Muhasabah ;



Assalamualaikum, dear self.
You come again. What is going on ?

Apa yang sedang menganggu fikiran-mu ? Tentang hidup, atau tentang apa lagi ?

Masih ingat kisah Rasulullah S.A.W. saat Baginda berdakwah di Taif ? Saat Baginda ditentang, dibaling batu sehingga berdarah, dibaling najis dan sebagainya. Masih ingat? Selepas seketika, Malaikat bertanya kepada Baginda adakah kau ingin aku hempapkan gunung pada mereka ? Apa kata Baginda ? Adakah Baginda menjawab ya? Tidak, sayang. Baginda berdoa supaya penduduk Taif diberikan hidayah oleh Allah S.W.T.

Maha Suci Allah yang menyucikan hati-hati hamba-Nya.
Bila agaknya hati-hati kita boleh menjadi sebegitu ? Mendoakan kesejahteraan orang yang mengkhianati kita, orang yang menyakiti kita.

One day, dear self. One day.
Start now.
Keep going, you are never too late. Never.

Yours truly,
Love and faith.
12.10, 30072015