15 October 2015

The Greatest Reward, ever.


Assalamualaikum. 

Baru selesai menonton video-video dari channel Yaseen Media dan The Merciful Servant.
Since Celcom bagi guna data sesuka-hati-engkau-banyak-mana-nak-guna-selagi-tak-habis tarikh, so nak download semua benda adalah sangat digalakkan. And I randomly download videos dari dua channel ni. Video-video diorang selalunya akan sentuh tentang satu-satu tajuk, tetapi dalam masa yang singkat. Paling lama aku pernah tengok setakat ni 10 minit JE.

And I was watching the videos that I have transferred from my phone to laptop, and there’s a video yang bertajuk “ The Greatest Reward in Jannah”.

Dan aku terus,
“okay video ni nak tengok last sekali. Cause it tell about  Jannah.”
 (Because Jannah or Hell is our last destination. Tetiba kan)


Then, dah tengok. And the video goes…..


Dia cerita tentang pada suatu hari, tengah-tengah kau duduk dalam rumah kau dekat syurga, tiba-tiba malaikat ketuk pintu rumah kau.

*knock knock*
Jom melawat Allah?
(Masa ni tak rasa apa pun. Tengah cuba nak bayangkan macam mana malaikat bercakap dengan kita.)


Then kat luar rumah kau dekat syurga, ada satu kenderaan (bayang je lah limousine tapi ni versi kat syurga, depends on level kau kat syurga macam mana). Then kau naik kenderaan tu, dan berkumpul dengan ahli-ahli syurga yang lain. Ada macam-macam kenderaan, bergantung pada level syurga masing-masing. Dan semua orang happy. Takde yang dengki, atau iri hati.


Tiba-tiba, ada cahaya.
Nur a’la nur a’la nur.


Semua pelik dan tanya malaikat,
“adakah itu Allah?”

Malaikat pun jawab, bukan.

Tiba-tiba ada suara yang memberi salam.
“Assalamualaikum, wahai ahli syurga.”

Dan ahli syurga semuanya akan menjawab salam tu.

Allahu Allah.

And the conversation going on.

Allah tanya,
“Adakah kalian gembira? Adakah kalian berpuas hati?”

Ahli syurga jawab,
“Allah, macam mana kami tak gembira apabila Engkau telah menyelamatkan kami dari api neraka dan memasukkan kami ke dalam syurga?”

Dan Allah tanya,
“Apa lagi yang kalian mahu?”

Dan ahli syurga menjawab,
“Tiada apa lagi.”

Allah menjawab,
“Tidak. Hari ini adalah Hari Pemberian. Aku mahu beri kalian lebih lagi. Apa yang kalian mahu.”

Ahli syurga, semuanya menjawab serentak,
“Ya Allah, tunjukkan wajah-Mu. Kami mahu melihatMu. Kami rindu padaMu.”


Dan penghadang yang memisahkan ahli syurga dan Allah akan dilenyapkan…
And tears goes down the cheek. Allah.

Allahu Allah.
The greatest reward, ever.
Adakah kita akan menjadi manusia paling bertuah nanti? Bagaimana dengan amalan kita?
Layakkah kita untuk menjadi antara mereka yang dapat melihat wajah Allah kelak?


Hanya Allah Maha Mengetahui.
Semoga diberi kemudahan, dan dipermudahkan segala urusan.


P/s : Silalah subscribe channel Yaseen Media dan The Merciful Servant ini. Sangat-sangat bagus. Kalau yang tak faham bahasa inggeris, boleh suruh sesiapa translatekan. Allahu Allah. Berikan ganjaran yang tak terhingga untuk mereka yang mengasaskan channel dan video-video ini. Ameen Ya Rabb.


Yang nak tengok video tu, boleh tengok di bawah : 


No comments: