15 September 2016

it's a long way journey, indeed.

Salam and hai.
It’s been a while. So yeah, nothing much. Dah lama nak tulis, for at least untuk diri sendiri baca in the future about things that happen this last two months.

Do you remember, that day when everybody is so furious about their UPU’s result? You said you wouldn’t bother to even checking your result. You are too sure that you will not get any positive result from the UPU. You said you wouldn’t bother, but your hand unintentionally sends a message to 15888 at 12 p.m.

UPU RESULT 94****-**-****
Message sent.

Waited for a while and guessing the message will be like “dukacita anda tidak berjaya….” Just like what you get back in 2012. And there comes the message, a different message came in. It wrote “ tahniah anda berjaya ditawarkan program YB06 di UIAM…” You were speechless while read that message. Hard to believe you say. It’s UIAM, your dream university. Rushing to search what is the course’s name everywhere in the internet while whatsapp-ing your friend telling her you don’t expect this blablabla till the end. And then it says ;




You don’t even apply for this course, but you get it. Asking everyone whether you can change your course if you enter UIAM, how to do it, what are the conditions and so on.  Slightly happy when they say you can change your course, if and only if you survive first semester with good result with the course you got.
.
.
.
.

And yeah, great things don’t last longer than that. You know why this happened. And here you are, writing a blog post in the morning, at home. Not in a university’s hostel.

It takes a while for you to accept things, you cry every time people asking you about bachelor degree, you feel down every time people mentioning UPU, you feel angry when people said 

“ruginya tolak. UIA kot”
"kenapa tolak” and the questions go on.

----------------------------------------------------

Just like what Ainum told me (roughly), “Allah bagi kurang dah sedih tu bila bagi course bukan pilihan, kalau dapat Tamadun, lepas tu tak dapat pegi, mesti lagi selok nangeh.” And I will always believe, Allah’s plan is always better. There will be hikmah after all. Just wait and see it soon. Insya-Allah.


For those who get to continue your bachelor degree this soon, study hard and study smart. Find new knowledge that you can get at the new place, gain new experience, be friend with strangers and always be positive in everything you do. Don’t ever feel like giving up. Whenever you feel like you want to stop studying, remember, there are many of your friends that want to study but they can’t, at the moment. One of them is here :) Even there will be terrible or great things that might happen in the future to you, fighting!


                                                                                            

13 July 2016

When Fathin write about Make Up Hacks!


Salam and hi!

Have you ever try different ways to use your make up product? Or have you try to use them the right way they should be use? Yes. Some of us have been use them in the wrong way all this time.

“After all this times? Always.”  LOL

Do you know that actually, you don’t have to spend hours and hours of your precious time in front of the mirror to get the perfect makeup look? This is because there are all kinds of useful tricks you can learn that would make applying makeup much easier to ensure that you always have the look you aim for. You can find them across the internet, such as in pinterest, tumblr, facebook, website, you name it. They have it all. You just have to type it in and then, voila. Tons of them! Below are some of  
5 make up hacks that I think will be useful for you. Enjoy!

1.    Turn eyeliner pencil into gel




Hold your pencil eyeliner under flame for about one second and let it cool down for 15 seconds. This will make the eyeliner softer and easier to apply. Done. You just turn an eyeliner pencil into a gel one. Cheap and fast, right?






2.    Check your makeup under different light. Always!



Sometimes you might now have the best light when you apply your makeup in your room, but have you ever feel like your make up actually look different in different light? So when you get into your car, for example, check again your makeup. This is because the bright light at the outside may help you see clearer.





3.    How to make your eyes look wider



Mascara is one of the best products for women I guess. Moreover for someone who just have long lashes but not curly at all like me. Even my ibu said that it looks like camel’s lashes. Yep. Sad truth. Haha. Thank God someone invent mascara! Sweep your mascara towards your nose and not upwards. This helps to make the lashes look fuller and your eyes bigger.






4.    Learn proper perfume application



Don’t just spray it. You will smell good at first but then the scent will just wear off. Apply it to your warm pulse points to make the perfume last longer so you don’t have to apply your perfume every hour (and it will save our perfume too!). I have read that the warm areas indicated will help diffuse the fragrance across your entire body and spraying your ankles and calves will allow the scent to rise throughout the day. 






5.    Don’t throw your liquid makeup



Have you ever feel like it is a loss when you have to throw away your empty favourite foundation, lotion and all those liquid stuff? Worry no more. Use them to the last drop by cutting them open and scoop the remaining into plastic pots or cleaned jars. This is a smart way to save money and use the product as maximum as you can.





Do you have other useful hacks that you know? Share it with me in the comment section below! Till then. Have a great day :)









03 July 2016

Kecik.

Pejam celik pejam celik dah malam ke 29 Ramadhan dah. Rasa macam baru je start puasa, start nak excited pergi bazaar Ramadhan (3 kali je kot pegi tahun ni. Entohlew tak kira pulok), rasa baru lagi excited duk piker goals untuk Ramadhan kali ni. Tercapai ke tak? Maybe sebahagian je kot. Hidup dah 22 tahun, puasa dah berbelas tahun, entah bila puasa terbaiknya pun tak taulah. Tak reti-reti nak upgrade diri sendiri agaknya ye Fathin? *sigh*


Sebenarnya tak tahu nak cerita ape, tapi nak update jugak blog sebab rasa dah lama tak update and ter-dapat semangat dari kak Umairah sebab tak tau lah ngape setiap kali baca dia punya post, mesti aku rasa nak jugak menulis kat sini. Takde kaitan? Okay. Haha


Sepanjang Ramadhan tahun ni memang banyak benda yang jadi. Dari PRK KK, hantar Aam masuk Kipsas, all those hikmah dalam sehari-hari hidup. Tapi satu pun aku tak tulis kat mana-mana sebab…………………


Malas.


Insya-Allah kalau rajin nak menaip kat sini (atau kat ig, eheh) akan kutuliskan suatu hari nanti yang belum pasti bila. Of course selagi ingat lah ceritanya. Okay, nak tulis satu cerita ;


Minggu lepas abah tak sihat. Tapi still beliau gagahkan jugaklah untuk puasa. Cuma balik kerja awal, half day. And masa berbuka puasa, ibu dah pergi solat Maghrib. Aku dengan abah je kat meja sebab kitorang memang jenis makan dulu solat while aam dengan ibu jenis makan sikit, pastu solat baru sambung makan. Okay back to the story, abah punyalah paksa suap makanan dalam mulut sebab lapar kan, tapi tak larat nak makan. Biasalah orang tak sihat, manalah larat nak makan, selera pun hilang. While aku kat sebelah, macam biasalah. Makan macam berhari-hari tak makan.


Bila dah tinggal beberapa suap lagi tu baru aku slow down makan, tengok abah. Macam tak luak je makanannya. Sebab tak selera lah kot. Dan terus terfikir, nikmat selera makan ni pun tak semua orang dapat kan kadang-kadang? Aku selalu fikir orang yang dah nampak makanan depan mata, mestilah selera nak makan. Tapi..salah rupanya. Kalau Allah cakap takde selera, makanan sedap mana depan mata pun belum tentu kita rasa nak makan. Kadang-kadang makanan simple macam telur dengan kicap pun kalau Allah bagi kita nampak benda tu menyelerakan, dua tiga kali jugak aaa tambah kan.


Benda-benda yang kita rasa kecik macam ni pun sebenarnya tak ke mana kalau Allah tak bagi rasa tu. Tinggal untuk Dia sebut “Kun, fayakun”. And because of that, aku sedar yang banyak sangat nikmat-nikmat yang Allah bagi, yang kita rasa biasa, benda kecik, remeh tu sebenarnya kalau Allah cakap tak, takkan jadi. Cuba bayang kalau Allah tak bagi satu je sel bergerak dalam badan kita, entah apa jadi agaknya. Tu belum satu organ, satu sel. Allahuakbar.



We’re nothing sebenarnya. Semoga kita semua makin sedar diri dengan segala hikmah yang Allah hantar pada kita setiap hari. Pesanan untuk diri sendiri. Jangan reti tulis je oii Fathin.


Selamat menghabiskan sisa-sisa Ramadhan lagi dua hari, dan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin :) Selamat balik kampunggggggg


Till then, salam.

22 April 2016

Reality does hit hard tonight


Selesai membaca langit vanilla untuk entah kali ke berapa sejak membelinya 2 tahun lepas. Buku puisi saya yang pertama. Menjerit kecil tatkala jumpa buku puisi kali pertama di Kedai Buku 1 Malaysia. Budak-budak betul.

Tak terniat pun nak baca entah tak tahu kenapa lepas Maghrib laju tangan ambil dua buku Kak Wani, Langit Vanilla dan Mesin Cahaya Masa. Buku Kak Ana Rafalli dengan buku Kak Fynn Jamal dah selamat bertukar tuan (semoga baik-baik saja di Sabah sana!) tetapi entah kenapa buku Kak Wani terasa susah untuk saya lepas. Mungkin kerana buku-buku yang lain saya hanya beli kerana ikut-ikutan, atau mungkin buku itu sedang jadi perhatian ketika itu.

Selesai satu cerita dari buku itu saya baca, saya hanya mengangguk-angguk sendiri. Iya, iya. Ini yang saya lalui dalam kehidupan saya. Yang terbaru mungkin semalam, atau lebih tepatnya subuh itu. Sudah. Mungkin sudah tiba masa untuk buang jauh-jauh perkara pahit itu. Walaupun jarak usia kami agak jauh, tapi saat saya membaca tulisan Kak Wani, saya terasa semuanya seakan ditulis khusus untuk saya dari seorang kawan (tapi bukan kesemuanya, tambahan pula bahagian suami isteri itu. haha).

Saya semakin faham dan mula belajar bahawa realiti dan angan-angan itu sangat jauh bezanya. Sangat jauh. Umpama telefon bimbit besar gedabak yang zaman dulu….dengan Sony Xperia Z5 (inspired dari jamban duduk dan kayu jati Kak Wani dalam kisah Halimunan. Hiks).

Angan-angan adalah seperti kertas origami yang kita bentuk sungguh-sungguh dan teliti, satu persatu sambil menonton video dari pakar di laman youtube dan akhirnya hasilnya sama sepenuhnya dengan hasil pakar tersebut. Dan realiti adalah seperti ketika awak sedang mula melukis pemandangan laut yang indah di depan mata awak tetapi akhirnya ianya terhasil menjadi seperti lukisan kanak-kanak 5 tahun dengan bukit-bukau serta matahari di antara bukit-bukit itu. Tidak lupa juga sawah padi di hadapannya.

Saya makin menerima yang---hidup adalah sebetul-betul realiti. Setinggi dan selama mana pun kita berangan-angan, selagi tiada usaha dan kurang sabar serta semangat dan redhanya ianya adalah sia-sia. Belajarlah menerima ujian dengan tenang, mana mungkin kita boleh sampai hujung lautan kalau tak berenang sambil dihempas ombak beribu kali, kan? Keep going, self. He Knows well. He Knows all.


Terima kasih Tuhan untuk rasa ini.
Terima kasih Kak Wani untuk buku ini.
Terima kasih hati untuk segala kerjasama selama ini.




p/s : Luna Gugur ke Riba really hit me. And page 23 too.

21 April 2016

Cerita yang jangan lagi kau berani mahu ulang (i)

Hari ini saya belajar bahawa setiap perkara salah yang kita pernah atau sedang lakukan, Tuhan akan sentiasa menyedarkan kita dari tidur itu. Cuma kita sahaja yang perlu sentiasa membuka minda dan hati kita untuk melihatnya dengan lebih jelas. Benarlah, hikmah itu ada di mana-mana. Moga-moga kesedihan yang satu ini tidak lagi muncul dalam hidup pada masa-masa akan datang. Semoga Tuhan perkenankan.


"Mulai hari ini, kita akan memaknai kesedihan sebagai sebuah perasaan yang istimewa. Kesedihan tidak lagi sebagai sebuah perasaan negatif yang seolah-olah membuat hidup kita hancur berantakan, membuat harapan kita hancur menjadi kepingan. Mulai hari ini, kita akan melihat sesuatu dari sudut pandang yang baru. Berbahagia ketika mengalami kesedihan. Karena perasaan itu mendekatkan kita kepada Tuhan."
Rumah, 6 Agustus 2014 | (c)kurniawangunadi




01 April 2016

Just Write it!

Bismillah,

Nampaknya malam ni mata sudah hilang mengantuknya. Habis diselongkar setiap benda yang boleh diselongkar. Ditambah pula dengan wifi hotspot Aam (sokonglah celcom! Dapat internet free. hiks.) lagilah seorang Fathin ini meroyan di tengah malam. Okay, cut the crap.

Baru selesai membaca post Kak Umairah Shafei di sini, saya tertarik dengan ;

"saya sedang mencuba untuk menulis lebih banyak, menyedari setiap satunya ada memori tersendiri. saya mahu mengulang baca, meski sayalah yang menulis dan sayalah juga yang membaca. kekangan masa, selain emosi yang mendesak, seringkali menghalang saya menulis; sama ada malu menuliskan atau resah dibacakan.

saya paling maklum, sayangnya jika tidak menuliskan, kerana hari-hari adalah refleksi yang berterusan. saya semacam Sylvia Plath sewaktu beliau sendiri akur, "every story, every incident, every bit of conversation is raw material for me."

Saya juga sering kali berfikiran begitu jugak, kak. Tapi itulah, manusia adalah hanya seorang manusia. Yang kadang-kadang perasaan malas itu melebihi segalanya. (alasan ni alasan).

Setiap perkara yang terjadi dalam sehari-hari hidup kita, bukankah tiap-tiap hari kita adalah memori dan cerita yang tak mungkin berulang dan sama setiap satunya? Dan apabila kita sedar yang, setiap manusia akan ada beratus malah mungkin juga berjuta dan berbilion cerita yang berbeza.

Bukankah kita ini unik semuanya?

Cerita saya takkan mungkin sama dengan kakak yang dulu saya pernah kenal semasa di kolej.
Atau takkan mungkin sama dengan adik junior yang sama sekolah dengan saya itu.
Dan tidak akan sama dengan makcik yang saya pernah jumpa di tepi jalan dua bulan lepas.

Jadi? Tuliskan saja setiap satunya yang terjadi dalam hidup kita sehari-hari. Bukan untuk dibaca orang, mungkin juga untuk kita. Mana tahu, kita di masa hadapan akan tersenyum apabila membaca kembali tulisan-tulisan kita di masa ini. Tambah-tambah pula jika perkara yang terjadi itu kita pandang dengan penuh hikmah yang Tuhan telah susun elok :)

Jadi cerita awak untuk hari ini, apa?



19 March 2016

;

It feels like I lost my own brother.
Allah loves you more.
We're gonna miss you, dekwan.

Innalillahi wa inna ilaihi raaji'un.

17 February 2016

20 days and that's enough

Ahad lepas officially berhenti kerja kat ____________ (tempat dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan haha). Actually 2 minggu lepas dah berhenti, tapi jumaat lepas manager whatsapp mintak tolong untuk Sabtu dengan Ahad, so layankan je lah. Dapat jugak duit nak beli tiket pergi balik Kuantan untuk konvo. Hee

Untuk sepanjang lebih kurang 20 hari kerja kat situ, it’s a nice experience lah jugak. Cuma hari pertama dengan kedua, rasa terseksa gila kaki sebab kena berdiri lama. Mungkin sebab dah lama sangat bersenang-lenang kat rumah agaknya. Terkejut kaki. Ingat lagi, balik-balik rumah malam tu, mengadu kat ibu, cakap taknak kerja dah, siap nangis-nangis mengadu kat ainum. Silly k silly bila ingat balik -.-

Tempat kerja tu dalam mall, so memang akan jumpa macam-macam jenis oranglah dalam satu hari tu. Macam-macam kisah hidup orang pun dapat tahu.

Yang suka senyum je memanjang, yang jenis malu-malu je bila jumpa, yang suka buat kecoh, yang busybody, yang suka berkongsi, bagi nasihat, semua jenis pun adalah. Dan yang paling annoying ialah yang jenis gatal dan tak sedar diri. Iya, ada. Dan sangat menakutkan -_______-

For once in a while, saya akan fikir yang dunia luar ni sangat menakutkan dan sangat tak best. Tak semua orang akan tolong kita bila kita susah, tak semua orang akan senyum balik pada kita bila kita senyum pada dia, dan tak semua orang akan gladly untuk kongsi apa-apa dengan kita. Tapi, bila ada masa-masa yang orang hargai dan buat kebaikan pada saya, instantly saya akan rasa yang….dunia ni takdelah teruk mana kan? :)

Memang akan ada masa-masa yang kita rasa nak duduk dalam rumah je, taknak campur dengan dunia luar sebab it’s a teribble place to go semua tu, tapi..we can’t help it kan? Sampai bila nak terkurung je dalam rumah? Dah kalau stok makanan habis, tak payah keluar beli ke? Kalau dah takde buku nak baca, tak payah keluar ke nak beli baru?

“online kan adooo sahut suara kecil dari orang lain.”
“oii kalau beli online pun kena keluarlah nak pergi ambik kat posmen. Haha”

K. abaikan.
Overall, kerja best je. Tapi nak jumpa kerja yang betul-betul buat kita selesa dari semua segi (solat, waktu rehat, skop kerja,gaji etc) agak susahlah. Ini bukan memilih kerja eh btw,tpm. Luls. Zaman sekarang, macam-macam jenis kerja ada. Syarat pun dah pelik-pelik, tak boleh pakai tudung, tak boleh solat, tak boleh pakai baju labuh-labuh etc. pernah baca kat social media, akak ni nak apply kerja kedai kasut, syarat dia tak boleh pakai tudung. What the?? Apa kaitan tudung dengan kasut? Adakah tudung tu akan merosakkan kasut? Dunia akhir zaman. Hm.

Bilalah agaknya nak merasa macam negara Islam yang sebenar-benarnya. Hm.
Let’s make a change. Dari sekecil-kecil benda yang kita usaha, mana tahu boleh ubah masa depan kan? Dunia.

Till then.


P/s : my favourite thing masa kerja is tengok orang lain buat kerja diorang dan bila customer cakap terima kasih ;)

24 January 2016

Another Reminder

Another reminder about death. My atuk saudara passed away this morning. Bangun-bangun subuh, ibu masuk bilik bagitahu,

“Tok Cu meninggal, ayong. Tok Din telefon tadi.”

Innalillahi wa inna ilaihi raaji’uun.

Dari Allah kita datang dan sesungguhnya kepada Allah kita kembali.

Masih saya ingat, ketika Hari Raya Aidiladha tahun lepas, kami melawat Tok Cu. Ketika itu, tangan kanannya tak boleh diangkat. Kita nak salam, kena tunduk kepala betul-betul pada tangan dia. Tak berdaya dia. Kalau boleh, sepanjang masa mahu diurut belakangnya, sakit seperti nak habis nyawa diulang-ulang. Yang melihat pun sakit, apatah dia yang merasa. Sebak.

Tak henti dia bercerita mengenai hidupnya. Tentang sakitnya. Masih saya ingat, dia pesan lebih kurang begini yang saya ingat,

“semua sakit ni dari Allah. Bukan dari benda-benda lain. Semua sakit ada sembuh dia, macam yang Nabi Ibrahim sebut dalam surah asy-Syu’ara, kecuali mati”

Allahuakbar. Dalam sakitnya, tetap ingat al-Qur’an. Ada sesetengah orang yang apa bila sakit, habis dilupa segala. Semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang sedemikian. Beberapa kali dia mengurut dada, seperti tak cukup nafas. Ada hari-hari yang tak boleh nak tidur katanya. Sakit. Tak larat. Allahu Allah. Sebak bila teringat.

Dia bercerita perihal anak-anaknya. Habis diluah semua. Biasalah, ibu bapa kita paling sedikit pasti ada yang terasa hati dengan anak-anak. Biarkan saja dia meluah semua, entah sampai bila kita bakal dengar suara dia. Nanti kalau sudah tiada, bagaimana? Mesti rindu.

Jenazah masih di Kuala Lumpur, bakal dibawa pulang dan dikebumikan di sini. Mungkin berhampiran pusara isterinya yang telah “pergi” pada 2 tahun lepas.

Semoga Allah menempatkan Tok Cu di kalangan orang beriman. Moga-moga saya pun mampu berjuang demi Islam dan menyebar dakwah seperti Tok Cu walaupun sedang sakit. Semoga dengan kematian ini, akan menghidupkan hati-hati kami yang mati. Tok Cu dah tak sakit dah kan? Allah dah bagi rehat...






Al-Fatihah.



12 January 2016

Book Review : Anak-anak Abah

Bismillah.

Insya-Allah akan berkongsi sedikit sebanyak mengenai buku Anak-anak Abah tulisan Encik Nazali Noor. Buku ini adalah buku kedua karya beliau yang saya baca selepas buku Ulu Yam di Liverpool 2. Entah mengapa, setiap kali membaca buku karya bergenre travelog, mesti habis dibaca hanya dalam beberapa jam. Aneh. Dasar sibuk nak tahu tentang hidup orang kot seorang Fathin ni. Haha


edisi terhad ada entri bonus. hiks.
edisi umum

                 

Anak-anak Abah, buku pertama yang saya sungguh-sungguh mahukan edisi terhadnya. Cerita mengenai 5 orang anak-anak penulis yang berbeza personaliti tiap satunya, dari si kecil Awwab, Adam, Najmi, Najman dan si puteri tunggal, Najwa. Pada mulanya, saya fikir buku ini hanya untuk ibu bapa, iyalah, cerita yang dikongsi dari seorang ayah tentang anak-anak. Ternyata sangkaan saya meleset, setiap cerita yang dikongsi walaupun untuk dibaca oleh ibu bapa lain ternyata turut memberi pengajaran kepada kami, sebagai anak-anak. 

Dari keletah si comel Awwab yang memberikan jambangan bunga buatan sendiri kepada ibunya semasa berumur tiga tahun sehingga kisah Najwa yang bersungguh-sungguh mahu menunaikan janjinya pada nenek yang ingin mendapat tempat pertama dalam setiap peperiksaan. Setiap satu kisah memberi saya masa untuk berfikir sebentar, beginikah saya begitukah saya?

Sebagai contoh, dalam kisah Awwab yang sangat suka meluahkan rasa sayang dan rindu pada ayah dan mamanya. Tiba-tiba "I want youu...." "I yeyouuu mama" (I love you mama). Jujurnya, saya membayangkan macam mana muka Awwab masa sebut tu. Mesti comel! Baru umur 3-4 tahun. Kita? Makin besar makin payah agaknya nak menyebut "saya sayang ibu, saya sayang abah." secara tiba-tiba. Mungkin malu, atau mungkin juga ego. 

Dari kisah Adam, saya belajar tentang "thank you, please and sorry" yang jarang-jarang kita guna di alam realiti (nampak tak, fake betul dalam social media reti pulak thanks sorry bagai T.T) 

Bila Adam nak apa-apa dari abah dia, 
"Babah...babah... may I have Adam iPad PLEASEEE?" 
"May I have Adam's iPhone PLEASEEE?" 
"Babah, may I have Adam's computer PLEASEEE?" 
"May I have Adam's bag pack PLEASEEE?"

Bila dah dapat apa yang dia nak.,
"THANK YOU, babah. I want to go to Adam's room. Bye, babah." 
"Bye, babah...Thank you babah... Bye..."

Bila Adam ingat dia buat iPad abah dia rosak,
"I am SORRY, babah. I am SORRY babah... I am SORRY, babah..."

Seperti yang saya pernah ceritakan di entri ini, sekecil-kecil terima kasih tu pun kadang-kadang boleh dianggap besar dan dapat buat orang lain happy. Ahh apa lagi yang best dari buat orang lain happy sebab kita, kan?

Dari cerita Najmi yang bertajuk "Sesekali Najmi Mengilas Kata", saya belajar yang kadang-kadang kita memang kena be bold  untuk balas kata-kata orang pada kita. Instead of diam dan buat dek je memang ada masanya kita kena balas semula supaya orang tahu yang kita bukan orang yang jenis tak ambil tahu tentang apa yang orang lain cakap pasal kita. And yes, pastikan apa yang kita balas tu tak memalukan orang lain atau diri sendiri pulak kan. I can relate myself to Najmi's behaviour somehow. Haha.

And here comes, Najman. Anak kedua yang pernah menanyakan pada abahnya, "Abah, Najman ni memang bodoh ya, bah?". Hanya sebab dekat sekolah, kawan Najwa tanya betul ke dia adik Najwa sebab Najwa is like the intelligent student while Najman biasa-biasa je bagi kawan Najwa tu. And then his abah replied, 
"Anak-anak abah semuanya pandai-pandai. Najman tak bodoh pun. Pandai...Lain orang lain istimewanya. Mungkin kak yong pandai daripada Najman tapi Najman special sebab Najman caring, pandai ambik hati orang, tengok kat taman kita ni ramai kawan Najman, kan? Kak yong pendiam tak banyak kawan betul tak?"

Dan saya refleks lagi diri sendiri sebab saya pernah rasa keadaan yang sama, tapi bukan kena banding dengan adik-beradik lah, tapi dengan kawan-kawan yang lain. nangis jap bila ingat balik.

The only daughter in family, Najwa. I learned from her that kalau buat apa-apa pun, kena sungguh-sungguh. Kena cuba walaupun rasa macam mustahil, tak ramai orang buat semua. Macam masa Najwa tengah fikir tentang peluang untuk masuk Cambridge,
"Honestly, I am not sure abah as it is very competitive. Most of the people that applied are brilliant students. I am not sure really as I have asked the senior at Cambridge and they said the UCAS points (seakan UPU di Malaysia) have to be 90% and above and mine is 88%. But who knows kan, abah? Mana tau ada rezeki, kan?"

Sangat-sangat positif Najwa ni. I wish I can think positive just like her. Walaupun umur lagi muda dari saya, but hey dia lagi matang berfikir dari saya yang dah 22 tahun ni (jap. awkward tulis umur baru u.u) Dan saya faham sangat perasaan Najwa untuk jadi role model untuk adik-adik dia since we both are first child in family. Berat kot tugas dia, tapi apa-apa pun kena cuba untuk jadi yang terbaik. Jadi contoh untuk adik, sepupu semua. Let say kalau anak sulung ada buat benda yang salah, then bila adik-adik buat benda salah juga, dia akan cakap, " dulu Ayong pun macam tu jugak kan?" Tak ke rasa bersalah macam tu? Apa-apa pun, just keep trying untuk jadi role model yang baik. Kita tak cuba, kita tak tahu, kan?

Sedar tak sedar lah duk menaip, dah berjela-jela haha. Thanks for the book Encik Nazali Noor, what a great family you have. Terima kasih sudi menulis sebuah buku dari sisi seorang abah, untuk kami anak-anak. Semoga sudi lagi berkongsi pengalaman hidup di Tanah Ratu dengan kami yang entah bila baru berani untuk berhijrah dari zon selesa. Semoga sentiasa diberkati dan dipermudahkan segala urusan. Again, thanks a lot!

10 January 2016

Bahagia itu menurut kamu, bagaimana? (i)

Kalau kita perturutkan, bahagia itu mempunyai kaidah sebanyak orang, sebanyak penderitaan, sebanyak pengalaman, sebanyak kekecewaan.

Orang fakir mengatakan bahagia pada kekayaan.

Orang sakit mengatakan bahagia pada kesehatan.

Orang yang telah terjerumus ke lembah dosa mengatakan bahwa terhenti dari dosa itulah kebahagiaan.

Seorang yang rindu atau bercinta, mengatakan hasil maksudnya itulah bahagia.

Seorang penganjur rakyat berpendapat, bahwa kemerdekaan dan kecerdasan umat bangsa yang dipimpinnya itulah bahagia.

Seorang perawan dusun bernama Asma binti Bahdal, yang dikahwini oleh Mu'awiyah bin Abi Sufyan, berkeyakinan bahwa bahagia itu adalah kembali ke dusunnya, di dalam pondoknya yang buruk walaupun sekarang diam dalam istana yang indah.

Seorang pengarang syair merasa bahagia jika syairnya jadi hafalan orang.

Seorang jurnalis merasa bahagia jika surat kabarnya dan timbangan redaksinya dipahami orang.

Kita akan bertambah bingung memikirkan hal ini. Di manakah sebenarnya bahagia itu. ----- Tasawuf Modern, Buya Hamka, m/s 11-12.

Aduh, manusia! Sedangkan bicara perihal bahagia juga punya pelbagai pendapat.
Mengikut kata hati-mu, apakah bahagia itu sebenarnya?


07 January 2016

Pinjaman Pengajian Tinggi Perak

Bismillah.



Okay, short post. Sesiapa yang dah dapat tawaran untuk sambung pengajian sama ada Diploma/Ijazah Sarjana Muda/Ijazah Sarjana/ Doktor Falsafah (PhD) boleh mohon Pinjaman Pengajian Tinggi Perak.
Pinjaman ni boleh berubah jadi biasiswa kalau pointer korang 3.5 ke atas masa belajar tu. So, why don't you give it a try kan? Tak payah lah pinjam PTPTN dah

PINJAMAN INI DIBUKA DARI 3 JANUARI 2016 HINGGA 31 MAC 2016 SAHAJA.

  Syarat-syaratnya :


  • Pemohon dan Ibu atau Bapa mestilah lahir di Negeri Perak.
  • Pemohon dan Ibu atau Bapa yang lahir di Luar Negeri Perak tetapi telah bermastautin di dalam Negeri Perak melebihi 10 Tahun.
  • Pemohon dan Ibu atau Bapa yang lahir di Negeri Perak tetapi beralamat di Luar Negeri Perak dan telah bermastautin melebihi 10 tahun.
  • Pemohon mestilah mengikuti kursus pengajian SEPENUH MASA samada di peringkat Diploma, Sarjana Muda, Sarjana atau Ph.D. (Sila lihat senarai IPT yang ditaja)
  • Belum menerima pinjaman dari mana-mana pihak.
  • Salinan dokumen mestilah diperakui sah.
  • Permohonan yang tidak lengkap dan tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan serta lewat diterima dari tarikh tutup permohonan akan terbatal dengan sendirinya.
  • Sekiranya pemohon tidak menerima sebarang jawapan dalam tempoh 3 bulan dari tarikh tutup permohonan maka permohonan tuan/puan dianggap tidak berjaya. 



Untuk maklumat lanjut, boleh ke klik sini ---> Pinjaman Pengajian Tinggi Perak
Untuk baca blog orang yang dah pernah mintak pinjaman ni, klik sini ---> Blog Koki Athirah

Harapnya membantu untuk sesiapa yang nak sambung belajar dan taknak pinjam Ptptipu eh. Bai Assalamualaikum ! 

03 January 2016

Sesak.

Bismillah.

Adakah ianya satu kebiasaan apabila kita menyakiti hati orang lain dan secara tiba-tiba hati kita jadi sesak, penuh dan seolah-olah kita tidak lagi mampu menarik dan menghembus nafas?

Sakit,
dan sesak.

Rasanya seperti mahu lari jauh-jauh ke dunia yang tak pernah saya temui dan saya kunjungi. Mungkin sebuah gua yang tidak berpenghuni, atau mungkin sebuah ladang bunga yang luas dan hanya saya seorang yang hidup di situ?

Ahh. Berangan dan terlalu over, Fathin.

Kita bukan seperti watak-watak filem yang mampu mengulang kembali masa untuk membetulkan perkara-perkara salah yang kita pernah lakukan. Tidak mungkin seperti Hermione dan Harry ketika mereka mengulang kembali masa untuk mengubah beberapa perkara di dalam filem Harry Potter and the Prisoner of Azkaban,



atau tidak mungkin kita menjadi seperti Nobita dan Doraemon yang boleh bila-bila masa sahaja menaiki mesin masa untuk kembali ke masa lalu atau melihat masa depan,




Masih sesak lagi rasanya. 

I just want to......





01 January 2016

Are You The Malaysian Who Don't Read?

Bismillah.

Tahun lepas masa still praktikal dekat Kelana Jaya, sempat jugaklah buat goodreads account. Tiba-tiba sangat. Then I come across ada macam tulis tepi-tepi tu about Reading Challenge 2015. Kita set kan berapa buku kita nak baca dalam tahun 2015 then dia akan track lah kat situ. Kita boleh masukkan tarikh kita start baca, update progress dah sampai muka surat mana and so on. It's a good thing lah. Since Malaysian don't read that much (pendapat peribadi berdasarkan pemerhatian kasar.)

Tiba-tiba teringat masa praktikal kat Melaka, kami pergi pasar malam Melayu (kat area rumah kat sana ade pasar malam Cina je selalu, so teruja sikit masa tu. lol). Came across a pakcik yang jual segala petai, jering and so on. Diana (adik sekerja mende perkataan ni ) tanya dekat pakcik yang jual tu.

Diana : Pakcik, ni jering kan?
Pakcik : Iyeeee. Kan ada tulis dah kat situ. Malaysian don't read.

And all of us gelak.

On the spot pakcik tegur Malaysian don't read. Sumpah pakcik tu cool sebab dengan selambanya menyentapkan aku yang memang masa kat sana adalah dua tiga buah je buku yang duk baca. Balik tu terus bukak buku yang bawak dari rumah, baca. K tipu. Makan laksa dulu (weh susah nak jumpa selain laksa nyonya kat Melaka tahu!).

So yeah, sampai bila nak dilabel sebagai Malaysian don't read?
Let's get started people! Baca buku, dapat ilmu dan dapat tahu perkara-perkara baru. Be it baca buku online atau pun pegang buku depan mata, tak kisah. Baca. Iqra'. Let's do it, Reading Challenge 2016 ! :D

Semoga berjaya mengistiqamahkan dan mendisiplinkan diri untuk membaca.

So, here's mine for last year.








Tak capai target. Tak boleh dahlah lepas ni,

"Hobi awak apa?
"Membaca"

"So many books, so little time." -- Frank Zappa

T.T

Jom baca buku !