24 January 2016

Another Reminder

Another reminder about death. My atuk saudara passed away this morning. Bangun-bangun subuh, ibu masuk bilik bagitahu,

“Tok Cu meninggal, ayong. Tok Din telefon tadi.”

Innalillahi wa inna ilaihi raaji’uun.

Dari Allah kita datang dan sesungguhnya kepada Allah kita kembali.

Masih saya ingat, ketika Hari Raya Aidiladha tahun lepas, kami melawat Tok Cu. Ketika itu, tangan kanannya tak boleh diangkat. Kita nak salam, kena tunduk kepala betul-betul pada tangan dia. Tak berdaya dia. Kalau boleh, sepanjang masa mahu diurut belakangnya, sakit seperti nak habis nyawa diulang-ulang. Yang melihat pun sakit, apatah dia yang merasa. Sebak.

Tak henti dia bercerita mengenai hidupnya. Tentang sakitnya. Masih saya ingat, dia pesan lebih kurang begini yang saya ingat,

“semua sakit ni dari Allah. Bukan dari benda-benda lain. Semua sakit ada sembuh dia, macam yang Nabi Ibrahim sebut dalam surah asy-Syu’ara, kecuali mati”

Allahuakbar. Dalam sakitnya, tetap ingat al-Qur’an. Ada sesetengah orang yang apa bila sakit, habis dilupa segala. Semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang sedemikian. Beberapa kali dia mengurut dada, seperti tak cukup nafas. Ada hari-hari yang tak boleh nak tidur katanya. Sakit. Tak larat. Allahu Allah. Sebak bila teringat.

Dia bercerita perihal anak-anaknya. Habis diluah semua. Biasalah, ibu bapa kita paling sedikit pasti ada yang terasa hati dengan anak-anak. Biarkan saja dia meluah semua, entah sampai bila kita bakal dengar suara dia. Nanti kalau sudah tiada, bagaimana? Mesti rindu.

Jenazah masih di Kuala Lumpur, bakal dibawa pulang dan dikebumikan di sini. Mungkin berhampiran pusara isterinya yang telah “pergi” pada 2 tahun lepas.

Semoga Allah menempatkan Tok Cu di kalangan orang beriman. Moga-moga saya pun mampu berjuang demi Islam dan menyebar dakwah seperti Tok Cu walaupun sedang sakit. Semoga dengan kematian ini, akan menghidupkan hati-hati kami yang mati. Tok Cu dah tak sakit dah kan? Allah dah bagi rehat...






Al-Fatihah.



12 January 2016

Book Review : Anak-anak Abah

Bismillah.

Insya-Allah akan berkongsi sedikit sebanyak mengenai buku Anak-anak Abah tulisan Encik Nazali Noor. Buku ini adalah buku kedua karya beliau yang saya baca selepas buku Ulu Yam di Liverpool 2. Entah mengapa, setiap kali membaca buku karya bergenre travelog, mesti habis dibaca hanya dalam beberapa jam. Aneh. Dasar sibuk nak tahu tentang hidup orang kot seorang Fathin ni. Haha


edisi terhad ada entri bonus. hiks.
edisi umum

                 

Anak-anak Abah, buku pertama yang saya sungguh-sungguh mahukan edisi terhadnya. Cerita mengenai 5 orang anak-anak penulis yang berbeza personaliti tiap satunya, dari si kecil Awwab, Adam, Najmi, Najman dan si puteri tunggal, Najwa. Pada mulanya, saya fikir buku ini hanya untuk ibu bapa, iyalah, cerita yang dikongsi dari seorang ayah tentang anak-anak. Ternyata sangkaan saya meleset, setiap cerita yang dikongsi walaupun untuk dibaca oleh ibu bapa lain ternyata turut memberi pengajaran kepada kami, sebagai anak-anak. 

Dari keletah si comel Awwab yang memberikan jambangan bunga buatan sendiri kepada ibunya semasa berumur tiga tahun sehingga kisah Najwa yang bersungguh-sungguh mahu menunaikan janjinya pada nenek yang ingin mendapat tempat pertama dalam setiap peperiksaan. Setiap satu kisah memberi saya masa untuk berfikir sebentar, beginikah saya begitukah saya?

Sebagai contoh, dalam kisah Awwab yang sangat suka meluahkan rasa sayang dan rindu pada ayah dan mamanya. Tiba-tiba "I want youu...." "I yeyouuu mama" (I love you mama). Jujurnya, saya membayangkan macam mana muka Awwab masa sebut tu. Mesti comel! Baru umur 3-4 tahun. Kita? Makin besar makin payah agaknya nak menyebut "saya sayang ibu, saya sayang abah." secara tiba-tiba. Mungkin malu, atau mungkin juga ego. 

Dari kisah Adam, saya belajar tentang "thank you, please and sorry" yang jarang-jarang kita guna di alam realiti (nampak tak, fake betul dalam social media reti pulak thanks sorry bagai T.T) 

Bila Adam nak apa-apa dari abah dia, 
"Babah...babah... may I have Adam iPad PLEASEEE?" 
"May I have Adam's iPhone PLEASEEE?" 
"Babah, may I have Adam's computer PLEASEEE?" 
"May I have Adam's bag pack PLEASEEE?"

Bila dah dapat apa yang dia nak.,
"THANK YOU, babah. I want to go to Adam's room. Bye, babah." 
"Bye, babah...Thank you babah... Bye..."

Bila Adam ingat dia buat iPad abah dia rosak,
"I am SORRY, babah. I am SORRY babah... I am SORRY, babah..."

Seperti yang saya pernah ceritakan di entri ini, sekecil-kecil terima kasih tu pun kadang-kadang boleh dianggap besar dan dapat buat orang lain happy. Ahh apa lagi yang best dari buat orang lain happy sebab kita, kan?

Dari cerita Najmi yang bertajuk "Sesekali Najmi Mengilas Kata", saya belajar yang kadang-kadang kita memang kena be bold  untuk balas kata-kata orang pada kita. Instead of diam dan buat dek je memang ada masanya kita kena balas semula supaya orang tahu yang kita bukan orang yang jenis tak ambil tahu tentang apa yang orang lain cakap pasal kita. And yes, pastikan apa yang kita balas tu tak memalukan orang lain atau diri sendiri pulak kan. I can relate myself to Najmi's behaviour somehow. Haha.

And here comes, Najman. Anak kedua yang pernah menanyakan pada abahnya, "Abah, Najman ni memang bodoh ya, bah?". Hanya sebab dekat sekolah, kawan Najwa tanya betul ke dia adik Najwa sebab Najwa is like the intelligent student while Najman biasa-biasa je bagi kawan Najwa tu. And then his abah replied, 
"Anak-anak abah semuanya pandai-pandai. Najman tak bodoh pun. Pandai...Lain orang lain istimewanya. Mungkin kak yong pandai daripada Najman tapi Najman special sebab Najman caring, pandai ambik hati orang, tengok kat taman kita ni ramai kawan Najman, kan? Kak yong pendiam tak banyak kawan betul tak?"

Dan saya refleks lagi diri sendiri sebab saya pernah rasa keadaan yang sama, tapi bukan kena banding dengan adik-beradik lah, tapi dengan kawan-kawan yang lain. nangis jap bila ingat balik.

The only daughter in family, Najwa. I learned from her that kalau buat apa-apa pun, kena sungguh-sungguh. Kena cuba walaupun rasa macam mustahil, tak ramai orang buat semua. Macam masa Najwa tengah fikir tentang peluang untuk masuk Cambridge,
"Honestly, I am not sure abah as it is very competitive. Most of the people that applied are brilliant students. I am not sure really as I have asked the senior at Cambridge and they said the UCAS points (seakan UPU di Malaysia) have to be 90% and above and mine is 88%. But who knows kan, abah? Mana tau ada rezeki, kan?"

Sangat-sangat positif Najwa ni. I wish I can think positive just like her. Walaupun umur lagi muda dari saya, but hey dia lagi matang berfikir dari saya yang dah 22 tahun ni (jap. awkward tulis umur baru u.u) Dan saya faham sangat perasaan Najwa untuk jadi role model untuk adik-adik dia since we both are first child in family. Berat kot tugas dia, tapi apa-apa pun kena cuba untuk jadi yang terbaik. Jadi contoh untuk adik, sepupu semua. Let say kalau anak sulung ada buat benda yang salah, then bila adik-adik buat benda salah juga, dia akan cakap, " dulu Ayong pun macam tu jugak kan?" Tak ke rasa bersalah macam tu? Apa-apa pun, just keep trying untuk jadi role model yang baik. Kita tak cuba, kita tak tahu, kan?

Sedar tak sedar lah duk menaip, dah berjela-jela haha. Thanks for the book Encik Nazali Noor, what a great family you have. Terima kasih sudi menulis sebuah buku dari sisi seorang abah, untuk kami anak-anak. Semoga sudi lagi berkongsi pengalaman hidup di Tanah Ratu dengan kami yang entah bila baru berani untuk berhijrah dari zon selesa. Semoga sentiasa diberkati dan dipermudahkan segala urusan. Again, thanks a lot!

10 January 2016

Bahagia itu menurut kamu, bagaimana? (i)

Kalau kita perturutkan, bahagia itu mempunyai kaidah sebanyak orang, sebanyak penderitaan, sebanyak pengalaman, sebanyak kekecewaan.

Orang fakir mengatakan bahagia pada kekayaan.

Orang sakit mengatakan bahagia pada kesehatan.

Orang yang telah terjerumus ke lembah dosa mengatakan bahwa terhenti dari dosa itulah kebahagiaan.

Seorang yang rindu atau bercinta, mengatakan hasil maksudnya itulah bahagia.

Seorang penganjur rakyat berpendapat, bahwa kemerdekaan dan kecerdasan umat bangsa yang dipimpinnya itulah bahagia.

Seorang perawan dusun bernama Asma binti Bahdal, yang dikahwini oleh Mu'awiyah bin Abi Sufyan, berkeyakinan bahwa bahagia itu adalah kembali ke dusunnya, di dalam pondoknya yang buruk walaupun sekarang diam dalam istana yang indah.

Seorang pengarang syair merasa bahagia jika syairnya jadi hafalan orang.

Seorang jurnalis merasa bahagia jika surat kabarnya dan timbangan redaksinya dipahami orang.

Kita akan bertambah bingung memikirkan hal ini. Di manakah sebenarnya bahagia itu. ----- Tasawuf Modern, Buya Hamka, m/s 11-12.

Aduh, manusia! Sedangkan bicara perihal bahagia juga punya pelbagai pendapat.
Mengikut kata hati-mu, apakah bahagia itu sebenarnya?


07 January 2016

Pinjaman Pengajian Tinggi Perak

Bismillah.



Okay, short post. Sesiapa yang dah dapat tawaran untuk sambung pengajian sama ada Diploma/Ijazah Sarjana Muda/Ijazah Sarjana/ Doktor Falsafah (PhD) boleh mohon Pinjaman Pengajian Tinggi Perak.
Pinjaman ni boleh berubah jadi biasiswa kalau pointer korang 3.5 ke atas masa belajar tu. So, why don't you give it a try kan? Tak payah lah pinjam PTPTN dah

PINJAMAN INI DIBUKA DARI 3 JANUARI 2016 HINGGA 31 MAC 2016 SAHAJA.

  Syarat-syaratnya :


  • Pemohon dan Ibu atau Bapa mestilah lahir di Negeri Perak.
  • Pemohon dan Ibu atau Bapa yang lahir di Luar Negeri Perak tetapi telah bermastautin di dalam Negeri Perak melebihi 10 Tahun.
  • Pemohon dan Ibu atau Bapa yang lahir di Negeri Perak tetapi beralamat di Luar Negeri Perak dan telah bermastautin melebihi 10 tahun.
  • Pemohon mestilah mengikuti kursus pengajian SEPENUH MASA samada di peringkat Diploma, Sarjana Muda, Sarjana atau Ph.D. (Sila lihat senarai IPT yang ditaja)
  • Belum menerima pinjaman dari mana-mana pihak.
  • Salinan dokumen mestilah diperakui sah.
  • Permohonan yang tidak lengkap dan tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan serta lewat diterima dari tarikh tutup permohonan akan terbatal dengan sendirinya.
  • Sekiranya pemohon tidak menerima sebarang jawapan dalam tempoh 3 bulan dari tarikh tutup permohonan maka permohonan tuan/puan dianggap tidak berjaya. 



Untuk maklumat lanjut, boleh ke klik sini ---> Pinjaman Pengajian Tinggi Perak
Untuk baca blog orang yang dah pernah mintak pinjaman ni, klik sini ---> Blog Koki Athirah

Harapnya membantu untuk sesiapa yang nak sambung belajar dan taknak pinjam Ptptipu eh. Bai Assalamualaikum ! 

03 January 2016

Sesak.

Bismillah.

Adakah ianya satu kebiasaan apabila kita menyakiti hati orang lain dan secara tiba-tiba hati kita jadi sesak, penuh dan seolah-olah kita tidak lagi mampu menarik dan menghembus nafas?

Sakit,
dan sesak.

Rasanya seperti mahu lari jauh-jauh ke dunia yang tak pernah saya temui dan saya kunjungi. Mungkin sebuah gua yang tidak berpenghuni, atau mungkin sebuah ladang bunga yang luas dan hanya saya seorang yang hidup di situ?

Ahh. Berangan dan terlalu over, Fathin.

Kita bukan seperti watak-watak filem yang mampu mengulang kembali masa untuk membetulkan perkara-perkara salah yang kita pernah lakukan. Tidak mungkin seperti Hermione dan Harry ketika mereka mengulang kembali masa untuk mengubah beberapa perkara di dalam filem Harry Potter and the Prisoner of Azkaban,



atau tidak mungkin kita menjadi seperti Nobita dan Doraemon yang boleh bila-bila masa sahaja menaiki mesin masa untuk kembali ke masa lalu atau melihat masa depan,




Masih sesak lagi rasanya. 

I just want to......





01 January 2016

Are You The Malaysian Who Don't Read?

Bismillah.

Tahun lepas masa still praktikal dekat Kelana Jaya, sempat jugaklah buat goodreads account. Tiba-tiba sangat. Then I come across ada macam tulis tepi-tepi tu about Reading Challenge 2015. Kita set kan berapa buku kita nak baca dalam tahun 2015 then dia akan track lah kat situ. Kita boleh masukkan tarikh kita start baca, update progress dah sampai muka surat mana and so on. It's a good thing lah. Since Malaysian don't read that much (pendapat peribadi berdasarkan pemerhatian kasar.)

Tiba-tiba teringat masa praktikal kat Melaka, kami pergi pasar malam Melayu (kat area rumah kat sana ade pasar malam Cina je selalu, so teruja sikit masa tu. lol). Came across a pakcik yang jual segala petai, jering and so on. Diana (adik sekerja mende perkataan ni ) tanya dekat pakcik yang jual tu.

Diana : Pakcik, ni jering kan?
Pakcik : Iyeeee. Kan ada tulis dah kat situ. Malaysian don't read.

And all of us gelak.

On the spot pakcik tegur Malaysian don't read. Sumpah pakcik tu cool sebab dengan selambanya menyentapkan aku yang memang masa kat sana adalah dua tiga buah je buku yang duk baca. Balik tu terus bukak buku yang bawak dari rumah, baca. K tipu. Makan laksa dulu (weh susah nak jumpa selain laksa nyonya kat Melaka tahu!).

So yeah, sampai bila nak dilabel sebagai Malaysian don't read?
Let's get started people! Baca buku, dapat ilmu dan dapat tahu perkara-perkara baru. Be it baca buku online atau pun pegang buku depan mata, tak kisah. Baca. Iqra'. Let's do it, Reading Challenge 2016 ! :D

Semoga berjaya mengistiqamahkan dan mendisiplinkan diri untuk membaca.

So, here's mine for last year.








Tak capai target. Tak boleh dahlah lepas ni,

"Hobi awak apa?
"Membaca"

"So many books, so little time." -- Frank Zappa

T.T

Jom baca buku !