01 January 2016

Are You The Malaysian Who Don't Read?

Bismillah.

Tahun lepas masa still praktikal dekat Kelana Jaya, sempat jugaklah buat goodreads account. Tiba-tiba sangat. Then I come across ada macam tulis tepi-tepi tu about Reading Challenge 2015. Kita set kan berapa buku kita nak baca dalam tahun 2015 then dia akan track lah kat situ. Kita boleh masukkan tarikh kita start baca, update progress dah sampai muka surat mana and so on. It's a good thing lah. Since Malaysian don't read that much (pendapat peribadi berdasarkan pemerhatian kasar.)

Tiba-tiba teringat masa praktikal kat Melaka, kami pergi pasar malam Melayu (kat area rumah kat sana ade pasar malam Cina je selalu, so teruja sikit masa tu. lol). Came across a pakcik yang jual segala petai, jering and so on. Diana (adik sekerja mende perkataan ni ) tanya dekat pakcik yang jual tu.

Diana : Pakcik, ni jering kan?
Pakcik : Iyeeee. Kan ada tulis dah kat situ. Malaysian don't read.

And all of us gelak.

On the spot pakcik tegur Malaysian don't read. Sumpah pakcik tu cool sebab dengan selambanya menyentapkan aku yang memang masa kat sana adalah dua tiga buah je buku yang duk baca. Balik tu terus bukak buku yang bawak dari rumah, baca. K tipu. Makan laksa dulu (weh susah nak jumpa selain laksa nyonya kat Melaka tahu!).

So yeah, sampai bila nak dilabel sebagai Malaysian don't read?
Let's get started people! Baca buku, dapat ilmu dan dapat tahu perkara-perkara baru. Be it baca buku online atau pun pegang buku depan mata, tak kisah. Baca. Iqra'. Let's do it, Reading Challenge 2016 ! :D

Semoga berjaya mengistiqamahkan dan mendisiplinkan diri untuk membaca.

So, here's mine for last year.








Tak capai target. Tak boleh dahlah lepas ni,

"Hobi awak apa?
"Membaca"

"So many books, so little time." -- Frank Zappa

T.T

Jom baca buku !






No comments: