13 July 2016

When Fathin write about Make Up Hacks!


Salam and hi!

Have you ever try different ways to use your make up product? Or have you try to use them the right way they should be use? Yes. Some of us have been use them in the wrong way all this time.

“After all this times? Always.”  LOL

Do you know that actually, you don’t have to spend hours and hours of your precious time in front of the mirror to get the perfect makeup look? This is because there are all kinds of useful tricks you can learn that would make applying makeup much easier to ensure that you always have the look you aim for. You can find them across the internet, such as in pinterest, tumblr, facebook, website, you name it. They have it all. You just have to type it in and then, voila. Tons of them! Below are some of  
5 make up hacks that I think will be useful for you. Enjoy!

1.    Turn eyeliner pencil into gel




Hold your pencil eyeliner under flame for about one second and let it cool down for 15 seconds. This will make the eyeliner softer and easier to apply. Done. You just turn an eyeliner pencil into a gel one. Cheap and fast, right?






2.    Check your makeup under different light. Always!



Sometimes you might now have the best light when you apply your makeup in your room, but have you ever feel like your make up actually look different in different light? So when you get into your car, for example, check again your makeup. This is because the bright light at the outside may help you see clearer.





3.    How to make your eyes look wider



Mascara is one of the best products for women I guess. Moreover for someone who just have long lashes but not curly at all like me. Even my ibu said that it looks like camel’s lashes. Yep. Sad truth. Haha. Thank God someone invent mascara! Sweep your mascara towards your nose and not upwards. This helps to make the lashes look fuller and your eyes bigger.






4.    Learn proper perfume application



Don’t just spray it. You will smell good at first but then the scent will just wear off. Apply it to your warm pulse points to make the perfume last longer so you don’t have to apply your perfume every hour (and it will save our perfume too!). I have read that the warm areas indicated will help diffuse the fragrance across your entire body and spraying your ankles and calves will allow the scent to rise throughout the day. 






5.    Don’t throw your liquid makeup



Have you ever feel like it is a loss when you have to throw away your empty favourite foundation, lotion and all those liquid stuff? Worry no more. Use them to the last drop by cutting them open and scoop the remaining into plastic pots or cleaned jars. This is a smart way to save money and use the product as maximum as you can.





Do you have other useful hacks that you know? Share it with me in the comment section below! Till then. Have a great day :)









03 July 2016

Kecik.

Pejam celik pejam celik dah malam ke 29 Ramadhan dah. Rasa macam baru je start puasa, start nak excited pergi bazaar Ramadhan (3 kali je kot pegi tahun ni. Entohlew tak kira pulok), rasa baru lagi excited duk piker goals untuk Ramadhan kali ni. Tercapai ke tak? Maybe sebahagian je kot. Hidup dah 22 tahun, puasa dah berbelas tahun, entah bila puasa terbaiknya pun tak taulah. Tak reti-reti nak upgrade diri sendiri agaknya ye Fathin? *sigh*


Sebenarnya tak tahu nak cerita ape, tapi nak update jugak blog sebab rasa dah lama tak update and ter-dapat semangat dari kak Umairah sebab tak tau lah ngape setiap kali baca dia punya post, mesti aku rasa nak jugak menulis kat sini. Takde kaitan? Okay. Haha


Sepanjang Ramadhan tahun ni memang banyak benda yang jadi. Dari PRK KK, hantar Aam masuk Kipsas, all those hikmah dalam sehari-hari hidup. Tapi satu pun aku tak tulis kat mana-mana sebab…………………


Malas.


Insya-Allah kalau rajin nak menaip kat sini (atau kat ig, eheh) akan kutuliskan suatu hari nanti yang belum pasti bila. Of course selagi ingat lah ceritanya. Okay, nak tulis satu cerita ;


Minggu lepas abah tak sihat. Tapi still beliau gagahkan jugaklah untuk puasa. Cuma balik kerja awal, half day. And masa berbuka puasa, ibu dah pergi solat Maghrib. Aku dengan abah je kat meja sebab kitorang memang jenis makan dulu solat while aam dengan ibu jenis makan sikit, pastu solat baru sambung makan. Okay back to the story, abah punyalah paksa suap makanan dalam mulut sebab lapar kan, tapi tak larat nak makan. Biasalah orang tak sihat, manalah larat nak makan, selera pun hilang. While aku kat sebelah, macam biasalah. Makan macam berhari-hari tak makan.


Bila dah tinggal beberapa suap lagi tu baru aku slow down makan, tengok abah. Macam tak luak je makanannya. Sebab tak selera lah kot. Dan terus terfikir, nikmat selera makan ni pun tak semua orang dapat kan kadang-kadang? Aku selalu fikir orang yang dah nampak makanan depan mata, mestilah selera nak makan. Tapi..salah rupanya. Kalau Allah cakap takde selera, makanan sedap mana depan mata pun belum tentu kita rasa nak makan. Kadang-kadang makanan simple macam telur dengan kicap pun kalau Allah bagi kita nampak benda tu menyelerakan, dua tiga kali jugak aaa tambah kan.


Benda-benda yang kita rasa kecik macam ni pun sebenarnya tak ke mana kalau Allah tak bagi rasa tu. Tinggal untuk Dia sebut “Kun, fayakun”. And because of that, aku sedar yang banyak sangat nikmat-nikmat yang Allah bagi, yang kita rasa biasa, benda kecik, remeh tu sebenarnya kalau Allah cakap tak, takkan jadi. Cuba bayang kalau Allah tak bagi satu je sel bergerak dalam badan kita, entah apa jadi agaknya. Tu belum satu organ, satu sel. Allahuakbar.



We’re nothing sebenarnya. Semoga kita semua makin sedar diri dengan segala hikmah yang Allah hantar pada kita setiap hari. Pesanan untuk diri sendiri. Jangan reti tulis je oii Fathin.


Selamat menghabiskan sisa-sisa Ramadhan lagi dua hari, dan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin :) Selamat balik kampunggggggg


Till then, salam.