15 September 2013

grateful much ?

"nak jadi macam dia.dia cantik"
"nak jadi macam dia.dia pandai"
"nak ada family macam dia,semua baik"

Sound familiar huh ? *jeling* aah.selalu kan. tak dari mulut kita,mulut orang lain,kannnnn ?
other than sikap judgemental,kita ni ada satu lagi sikap which is "tak bersyukur" okay. tak semua. sebilangan. sebahagian sahaja. termasuk aku. *headshot*

Nampak orang tu ada lebih sikit makanan,nak.
nampak orang lain ada tudung lawo sikit,nak jugak.
nampak tu nak,nampak ni nak. eeeee

"katakanlah ,"Dia lah yang menciptakan kamu dan menjadikan bagi kamu pendengaran,penglihatan dan hati (akal) ". Tetapi amat sedikit dari kamu yang bersyukur" (al-Mulk : 23)

Betul ke kita ni tak bersyukur ? kita tergolong tak dalam golongan yang bersyukur tu ? Actually benda ni pun kadang-kadang kita macam kisah tak kisah je. tak salah kalau nak ada apa yang orang lain ada,serius tak salah. tapi berpadalah. takut nanti membazir. padahal duit yang kita beli barang yang orang lain ada tu,kita boleh je simpan. mana tahu kot-kot nanti ada emergency ke kan ? at least dah prepare :)


Lagi satu kategori (?) ,
if you still have your parents,do appreciate them. like seriously.
aku ada kawan-kawan yang dah takde ayah,takde mak. takde dua-dua pun ada (kot) diorang nampak happy. diorang sembunyi sedih tu.
 kita tak tahu,yang diorang menangis tiap malam sebab rindu,
kita tak tahu,perasaan diorang macam mana bila kita cakap pasal parents kita depan diorang.
kita tak tahu. selagi kita tak rasa perasaan tu.
kalau lah perasaan membazir tu boleh ditumbuk ditampar bagi takde kat diri kita T,T


Kesian Draco :( ehh
Apa yang aku tulis ni,peringatan untuk aku jugak.
sebab aku pun selalu jugak fikir nak ada apa yang orang lain ada u,u
last but not least...


Bersyukur.
Selagi mampu.
Selagi kita diberi peluang.
Selagi masih bernafas.
Selagi belum dijemput pulang.

:]


No comments: