17 November 2015

Resepi Homemade Ice Cream

Assalamualaikum dan hai :)

Disebabkan terlalu bosan duduk kat rumah dan tak buat apa-apa, seorang Fathin telah meng-google segala resepi homemade yang boleh dibuat. Makan, minum, makan, minum. Itu sahaja kerja beliau. Luls. Dan ini adalah salah satu resepi yang sangat menarik perhatian. Aiskrim k, buat sendiri. Jimat duit tak payah pergi beli dah.
Resepi ini diambil dan dipelajari dari blog : http://badariahabdrahman.blogspot.my/2011/04/aiskrim.html


Bahan-bahan untuk Homemade Ice Cream :


  • Susu cair @ Susu segar - 400ml
  • Susu Pekat - setengah cawan (Nak kurangkan pun boleh, sebab masa buat haritu macam manis sangat untuk saya. Ikut lidah masing-masing, okay?)
  • Ovalette (Pastikan cari yang HALAL!) - 2 sudu besar
  • Esen Vanilla - 1 sudu kecil
  • Oreo - suka hati banyak mana nak letak (depends nak letak topping mende, chocolate chip ke, chocolate rice ke, peanut ke.)
p/s : Kalau nak tambah perasa pun boleh, tambah masa sebelum letak topping. Kacau sebati.


Cara-cara : 
  1. Mix semua bahan kecuali oreo dalam mixer @ blender untuk 10-20 minit.
  2. Masukkan dalam bekas.
  3. Letak topping.
  4. Freeze.
  5. Makan :D
Ni je gambar aisrim yang sempat ambil. Yang dalam bekas lupa nak ambik sebab sedap sangat makan. Ni bukan masuk bakul angkat sendiri okay :> 


Okay done. Selamat mencuba ! 



No comments: